Saturday, 30 December 2017

My Twin Pregnancy Story Part 4 ~ Gambar Scan Baby Kembar Mami

Assalamualaikum semua.

Hari ni mami nak share pic babies sepanjang mami pregnantkan diorang. Cekidauttt...

Ni 1st pic twin. Masa ni baru 5 minggu pregnant. Memang sangat terkejut bila doct kata TWIN!! Twin mami adalah jenis DCDA..kembar 2 uri 2 kantung. Kembar tak seiras dengan kata lain. 

Masa ni babies dah berusia 15 minggu. Alhamdulillah membesar dengan sihat. Mami dan Abi dapat tengok degupan jantung mereka. Syukur Alhamdulillah.

Sekitar kandungan twin 19 minggu, mami ada appointment dengan doktor pakar O&G di Hospital Serdang, Doktor Ramesh. Ibu-ibu pregnant twin biasanya akan dirujuk kepada Doktor Ramesh kalau buat follow up di Hospital Serdang dan Hospital Klang. Kiranya beliau ni pakar untuk buat details scan untuk twin. 

Alhamdulillah, hasil details scan, twin dalam keadaan baik2 sahaja dan tiada apa yang perlu dirisaukan. Itu je yang penting buat Mami dan Abi. Lega bila dpt tengok mereka tumbuh dan membesar dengan sempurna. Jantina pon dah nampak..Tapi mami tak nak bagitau sekarang.. hahaha..

Masa lepas tahu jantina twin masa buat details scan, Mami dan Abi gelak je manjang. Tak tau nak cakap apa. Dek kerana nak kan kepastian, kami ke Puchong mencari klinik yg ada khidmat scan 3D/4D. Malangnya mesin scan klinik tu rosak. Adeh..sabar2..mami cuba ingat2 balik QHC Medical ada buat jugak scan 3D/4D. Cuma tak pasti sama ada sonographer atau gayne yg buat. Gayne kat QHC semua lelaki. So untuk kepastian, mami call la QHC. Alhamdulillah sonographer yang buat dan beliau adalah perempuan. Mami set appointment keesokan hari nya..

Jumat, lepas balik sekolah, lepas hantar abang Danish ke sekolah KAFA, mami terus ke QHC. Kejap je menunggu, terus nama dipanggil untuk masuk bilik. Lepas tanya due date, sonographer yang mami tak tau nama sampai sekarang tu kata babies masih kecik so nanti gambar tak cantik. Mami perlu tunggu sekurang-kurangnya masa 22 minggu. 

So mami pon berterus-terang. Sebenarnya mami lebih kepada nak tahu jantina..hehe..Then cik sonographer tu layan jelah mami ni ha...dan hasilnya...jeng jeng jeng...sama macam Doctor Ramesh cakap semalam. kikikiki..

Mami cool saje..so set appointment masa 22 minggu plak nanti..
 
Haa tu dia..ni masa jumpa Doktor Khong di Hospital Serdang. Masa ni baby berusia 23 minggu. Doktor kata sorang normal sorang songsang. Tapi masih terlalu awal. Kedudukan mereka bila-bila masa je boleh berubah.

Twin A - 22 minggu

Twin B - 22 minggu

Ok ni hasil 2nd appointment dengan cik sonographer. Twin A, beliau kata muka rapat ke uri. Tangan sebelah atas muka Twin B. So Twin B pon x jelas sangat la mukanya. Cik tu kata puan datang lagi 2 minggu la, lebih kurang minggu ke 24. Harap-harap masa tu babies bagi kerjasama. 

Tapi bila masa yang ditunggu dah tiba, sama jugak hasilnya. Si A tetap la rapat ke uri, si B lagi dasyat, bagi belakang je tak nak pusing langsung..hu3..Ringkas cerita, cik tu suruh datang lagi selepas 2 minggu. Gigih la mami jejak QHC lagi. hahaha... Hasilnya...

 Twin A - 28 minggu
 
Twin A je yang bagi kerjasama. Kali ni Twin A takdelah rapat sangat ke uri..tapi tapi tapi....tangan nya pulak depan muka...hadoiiiiiii sayang...puas godek..tu jelah hasil terbaik..hu3..Twin B? Sama jugak..syok tido macam Twin A jugak. Siap bagi montot je ha..cik sonographer kata B tension kot sebab A tu asyik himpit dia je..stresss la tueee..hahaha...

Hah...ni kali ke-4 tau..cik tu suruh repeat lagi esok..adoiii mami tak sanggup dah. Plus kali ke-4 ni pon beliau kata free tak payah bayar sebab gambar tak cantik kalau nak print pon. Beliau siap bagi cd yang ada gambar dan video masa scan. Mami naik segan dah. Takpelah kalau babies nak buat surprise kat Mami dan Abi. Kami tunggu ye sayang....

Ok itu sajalah perkongsian kali ini. Panjang skit deh...hehehe...tq sebab sudi baca..semoga bertemu lagi ye..bye3..

Salam sayang..
~ Mami Ain ~



 




2 comments:

Unknown said...

Semoga saya pun dpt rezki anak kembar juga mcm awak.

Ain Naim said...

In shaa Allah puan..mami mmg ada background kembar. Blh mak ayah mami..belah suami mami.

Tapi ada kawan mami, dpt kembar sedangkan mmg xde ahli keluarga yg kembar..

Doa banyak2 tau. Ambik folic asid sbg persediaan sblm mengandungšŸ’š

Tp